Preskočite na glavni sadržaj
Mobilna reciklažna dvorišta
4. travnja 2016. - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban i voditeljica podružnice Čistoća Marina Lovrečki sa suradnicima su u ponedjeljak 4. travnja obilježili početak rada mobilno-reciklažnih dvorišta u gradskim četvrtima Brezovica (Prigradska ulica III. odvojak) i Trnje (ulica Frana Folnegovića). 
Tijekom 2016. godine Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća nabavlja pet mobilnih reciklažnih dvorišta, koja će biti raspoređena po Gradu sukladno dogovorima s Vijećima gradskih četvrti. Ideja je da se svaka tri, najduže šest mjeseci premještaju s jedne lokacije na drugu, u gradskim četvrtima koja nemaju reciklažna dvorišta, kako bi građanima bila što dostupnija.
Mobilna reciklažna dvorišta su prenosive jedinice, kontejnerskog tipa s mogućnošću otvaranja stranica, u kojima je prostor opremljen opremom za prihvat i skladištenje raznih vrsta predsortiranog otpada. Imaju solarne module koji osiguravaju opskrbu električnom energijom, osobno računalo i vagu unutar kontejnera. Opremljena su sa sanitarnim čvorom, umivaonikom,  aparatom za gašenje požara te ormarićem za prvu pomoć.
Dobavljač je tvrtka Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca.
Građani mogu, bez naknade, predati otpad manjih količina na mobilnom reciklažnom dvorištu, i to čak do 30 različitih vrsta otpada (uključujući i neke vrste opasnog otpada), kao na primjer:
 
         otpadni papir i karton,
         metal i metalnu ambalažu,
         staklo i staklenu ambalažu,
         ambalažu od plastike i drugu otpadnu plastiku,
         odjeću i druge tekstilne predmete,
         krupni otpad,
         jestiva ulja i masti,
         boje, ljepila, smole,
         deterdžente,
         lijekove,
         baterije i akumulatore,
         fluorescentne cijevi,
         električnu i elektroničku opremu...

U mobilnim reciklažnim dvorištima otpad koji su građani odvojili u kućanstvu se privremeno skladišti, u njima se ne obavlja obrada sakupljenog otpada pa aktivnosti postupanja s otpadom ne završavaju u mobilnom reciklažnom dvorištu, već podrazumijevaju češća pražnjenja i odvoz razvrstanih vrsta otpada kojeg u konačnici ovlaštene tvrtke oporabljuju.
 
O radu mobilnih reciklažnih dvorišta građani se mogu informirati na brojevima telefona 01/6146 447 i 072 500 400.

Radno vrijeme reciklažnih dvorišta:

radnim danom: od 6,30 do 20 sati
subotom: od 6,30 do 14 sati

Brojevi telefona mobilnih reciklažnih dvorišta:

MRD Brezovica (Prigradska ulica III odvojak) – 091 2678 215
MRD Trnje (Ulica Frana Folnegovića) – 091 2678 300