Preskočite na glavni sadržaj

U akciji čišćenja Medvednice uklonjeno više od 7 tona otpada iz prirode

U akciji čišćenja Medvednice uklonjeno više od 7 tona otpada iz prirode
18. ožujka 2024. - U eko akciji čišćenja Medvednice koju je od 12. do 16. ožujka, organizirala Javna ustanova Park prirode Medvednica, 150 volontera uklonilo je iz prirode više od 7 tona glomaznog otpada.

Radi se o tradicionalnoj akciji koja je ove godine organizirana povodom Svjetskog dana šuma (21.3.) i Svjetskog dana voda (22.3). Akcija se organizira svake godine s primarnim ciljem uklanjanja i zbrinjavanja otpada te edukacije javnosti o potrebi savjesnog odnosa prema prirodi.

Gotovo 7 tona otpada odbačenog u prirodu uklonjeno je u istočnom dijelu Parka prirode Medvednica, duž potoka Kašina i Vukov dol te županijske ceste prema Pili od Horvatovih stuba do Rakovih nogu, gdje su volonteri duž cijele lokacije izvlačili otpad s padina na makadamsku cestu. Podružnica Čistoća otpad je odvozila s četiri lokacije prikupljanja: Tomislavov dom, Šestinski Lagvić, Kustošijanski makadam i Kašina - Planina Donja.
Bilo je zaista svega - od građevinskog otpada, odbačenih guma, starog namještaja, dijelova olupina do velike količine plastičnih kanistara, metalnih kanti i ostalog otpada kojem nikako nije mjesto u prirodi.

Količina otpada odbačenog u prirodu ukazuje na potrebu širenja svijesti o važnosti očuvanja prirode te daljnje edukacije javnosti o potrebi savjesnog postupanja s otpadom u prirodi i zbrinjavanja otpada.


Zagrebački holding d.o.o.