Preskočite na glavni sadržaj

Pametno gospodarimo otpadom 365 dana u godini: Pilot projekt Tako recikliraju prijatelji okoliša

2014.

Izvještaj pilot projekta Tako recikliraju prijatelji okoliša

Zagrebački holding - Podružnica Čistoća provodit će pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada među 7000 građana u razdoblju od 17.ožujka 2014.godine do 17. svibnja 2014.godine.
Tijekom dva mjeseca građani će u posebne vrećice i spremnike ispred stambenih zgrada i kuća moći odlagati biorazgradivi i miješani komunalni otpad, dok će papir, staklo, tekstil, plastiku i metal odvajati u za to predviđene spremnike na zelenim otocima.
 
Čistoća je osigurala ukupno 200.000 vrećica za miješani komunalni otpad i 100.000 za bioorazgradivi otpad.
 
U projektu će sudjelovati građani s područja Horvatovca i Voćarske ulice, dijela Dubrave i Sesveta, Zapruđa, područja omeđenog Zvonimirovom, Bauerovom, Dukljaninovom i Lopašićevom ulicom kao i područja omeđenog ulicama Donje Vrapče, Zvonimira Furtingera, Ivane Brlić Mažuranić i Ante Topića Mimare.

Spremnici za svaku pojedinu kategoriju otpada označit će se posebnom bojom: plavom za papir, zelenom za staklom, žutom i sivom za plastiku i metal, ljubičastom za tekstil, smeđom za biootpad te crnom za miješani komunalni otpad. Na svakom spremniku je naljepnica s uputama koji se otpad smije, a koji ne smije odložiti u njega.

Prikupljeni biootpad odvozit će se jednom tjedno, miješani komunalni dva puta tjedno, a papir, staklo, plastika, metal i tekstil prema potrebi. Krupni otpad odvozit će se na temelju posebnog zahtjeva građana. 
 
Cilj projekta je omogućiti građanima da odvajaju otpad na mjestu njegova nastanka i utvrditi potencijal smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagalištu Jakuševec-Prudinec. Ovakvim pristupom gospodarenju otpadom Grad Zagreb se intenzivno priprema za 1.7. i odvojeno prikupljanje miješanog komunalnog otpada i biootpada na kućnom pragu.
 
Grad Zagreb već petnaestak godina ulaže velike napore u odvojeno prikupljanje otpada i recikliranje. Ove godine ti se napori udvostručuju jer do 2018. mora biti stavljen u funkciju Zagrebački centar za gospodarenje otpadom. Od 2018. u Gradu Zagrebu otpad će se obrađivati, koristiti za recikliranje korisnih sirovina i proizvodnju energije. Ta tri bitna europska rješenja za otpad omogućit će Zagrebački centar za gospodarenje otpadom.

Pametno gospodarimo otpadom 365 dana u godini: Pilot projekt Tako recikliraju prijatelji okoliša

Obavijest građanima
Letak
Plakat1
Plakat2