Preskočite na glavni sadržaj
Beskontaktni pametni spremnici za upravljanje otpadom
1. lipnja 2020.

Grad Zagreb podiže komunalni standard primjenjujući rješenja iz razvojnog koncepta pametnog grada uz pomoć hrvatskih proizvoda. U centru Zagreba, na Europskom trgu, postavljeni su beskontaktni pametni spremnici za odlaganje otpada koji su rezultat višegodišnjeg rada vrhunskih domaćih stručnjaka iz tvrtke EcoMobile.

U potpunosti razvijeni i proizvedeni u Hrvatskoj, ovi spremnici omogućuju odlaganje otpada bez kontakta, dovoljno je stajati ispred njih dulje od dvije sekunde i pokrenut će se automatsko otvaranje vrata.

Opremljeni su senzorima koji prate popunjenost u realnom vremenu i programskom aplikacijom koja omogućuje kreiranje optimalnih ruta za pražnjenje, čime se smanjuje broj odvoza javnog otpada preko 80 posto. Uz sve navedeno, spremnik je autonoman i efikasan, budući je opremljen solarnim napajanjem i prešom koja stješnjava otpad do volumena koji je 6 puta manji. 

Na Europskom trgu je postavljen kompletan zeleni otok koji uključuje pametne spremnike za odlaganja otpadnog papira, plastične i metalne ambalaže i stakla, te izdvojeno pametni spremnici za sitan miješani komunalni otpad.

Pametni spremnici za upravljanje otpadom održavaju javne površine čistim i urednim dojavljivanjem u komunalnu tvrtku, a time povećavaju kvalitetu života u gradu. Omogućuju značajne uštede u vremenu, energentima i doprinose smanjenju sveukupnih operativnih troškova.

Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća