Preskočite na glavni sadržaj

Obavijest o prikupljanju miješanog komunalnog otpada, biorazgradivog komunalnog otpada i reciklabilnog komunalnog otpada

Sukladno čl.16. st.2. Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom (NN 50/2017, 85/2019, 14/20), čl. 20. Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i usluga povezanih s javnom uslugom u Gradu Zagrebu (Službeni glasnik Grada Zagreba, broj 2/2018, 24/2019), Zagrebački holding d.o.o., podružnica Čistoća donosi Obavijest o prikupljanju miješanog komunalnog otpada, biorazgradivog komunalnog otpada i reciklabilnog komunalnog otpada.
 
PLAN S DATUMIMA I OKVIRNIM VREMENOM PRIMOPREDAJE MIJEŠANOG, BIORAZGRADIVOG I RECIKLABILNOG KOMUNALNOG OTPADA

Plan se primjenjuje od 1. svibnja 2018. odnosno za korisnike koji još nisu zaprimili spremnike za pojedinu vrstu otpada, počet će se primjenjivati dana zaprimanja spremnika. Termini i lokacije podložne su izmjenama zbog nepredviđenih okolnosti. Raspored odvoza provjeravajte kroz Pozivni centar ili na www.cistoca.hr.

Miješani komunalni otpad
 
Raspored odvoza papira za GČ i MO
Vrijeme primopredaje papira je od 14 do 22 sata, uz izuzetke gdje je vrijeme primopredaje od 21.30 do 5.30 sati (uži centar grada).

Raspored odvoza plastične i metalne ambalaže za GČ i MO
Vrijeme primopredaje plastične i metalne ambalaže je od 14 do 22 sata, uz izuzetke gdje je vrijeme primopredaje od 21.30 do 5.30 sati (uži centar grada).
 
Raspored odvoza biootpada za GČ i MO
Vrijeme primopredaje biootpada je od 14 do 22 sata, uz izuzetke gdje je vrijeme primopredaje od 21.30 do 5.30 sati (uži centar grada).
 
ADRESE RECIKLAŽNIH DVORIŠTA
 
RD DUBRAVA
Osječka 25 | tel: 099 8022 160
 
RD JAKUŠEVEC
Sajmišna cesta bb | tel: 098 272 762
 
RD KAJZERICA
Žarka Dolinara 5 | tel: 099 8022 159
 
RD KLARA
Sisačka cesta 10 | tel: 099 263 3091
 
RD PRILESJE
Prilesje 1c | tel: 099 8022 158
 
RD SESVETE
Jelkovečka bb | tel: 099 311 8457
 
RD SESVETE JELKOVEC
Ulica Borisa Ulricha 5 | tel: 099 803 6772
 
RD ŠPANSKO
D. Cesarića 2a | tel: 091 2678 118
 
RD TREŠNJEVKA - SJEVER
Zagorska 3 | tel: 091 2678 117

RD ŽITNJAK
Čulinečka cesta 275 | tel: 091 267 8061
 
ADRESE MOBILNIH RECIKLAŽNIH DVORIŠTA

MRD BREZOVICA
Donjodragonoška cesta, iza kućnog broja 8C | tel: 091 2678 171

MRD BREZOVICA
Prigradska ulica III odvojak | tel: 091 2678 215
 
MRD GORNJA DUBRAVA
Ulica Klin | tel: 091 2678 015
 
MRD GORNJI GRAD - MEDVEŠČAK
raskrižje ulica Horvatovac i Ružičnjak | tel: 099 3118 444
 
MRD PODSLJEME
Prilaz Kraljičinom zdencu kod kućnog broja 4 | tel: 091 2678 184
 
MRD PODSUSED - VRAPČE
Ulica Prigornica 2 | tel: 099 8022 174

MRD PODSUSED-VRAPČE
Ulica Vučak, preko puta kućnog broja 16a | tel: 099 8022 161
 
MRD TREŠNJEVKA - JUG
Ulica Marice Barić 6 | tel: 091 2678 039
 
MRD TRNJE
Ulica Frana Folnegovića, preko puta kućnog broja 10 | tel: 091 2678 300
 
Radno vrijeme reciklažnih i mobilnih reciklažnih dvorišta:
ponedjeljak – subota: 6.30 do 20
(MRD TREŠNJEVKA - JUG ponedjeljak - subota: od 08.00 - 20.00)
Nedjeljom, blagdanima i državnim praznicima zatvoreno

ODVOZ KRUPNOG (GLOMAZNOG) OTPADA NA ZAHTJEV U 2021. GODINI

Sukladno članku 17. Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i usluga povezanih s javnom uslugom u Gradu Zagrebu,  Podružnica Čistoća kao davatelj usluge dužan je osigurati preuzimanje krupnog (glomaznog) otpada s odgovarajućom opremom i vozilima u najvećoj količini od 2 m³ na obračunskom mjestu korisnika usluge tri puta godišnje bez posebne naknade.
Davatelj usluge je dužan na zahtjev korisnika usluge osigurati preuzimanje krupnog (glomaznog) otpada i više od tri puta u kalendarskoj godini od korisnika usluge na obračunskom mjestu, pri čemu je korisnik usluge dužan platiti cijenu prijevoza tog otpada do reciklažnog dvorišta sukladno cjeniku koji je davatelj usluge dužan objaviti na svojim mrežnim stranicama.
 
UPUTE ZA KORISNIKE

Vaši zahtjevi zaprimaju se od 15.2.2021. do 15.11.2021. Početkom godine, dobit ćete dva zahtjeva, na koje imate i pravo te tijekom godine sami odlučujete kad ćete imati potrebu za odvozom glomaznog otpada sa svoje adrese.
 
Molimo Vas da planirate svoje potrebe za besplatnim odvozom krupnog (glomaznog) otpada u navedenom terminu te nakon što zaprimite obrasce ispunite ih sukladno potrebama kućanstva, kako bismo optimalno isplanirali odvoz i pružili što kvalitetniju uslugu. Uredno ispunjene zahtjeve možete poslati na adresu Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća, Radnička cesta 82, 10 000 Zagreb, na mail adresu: cistoca.glomazno@zgh.hr ili ispuniti e-Zahtjev na internet adresi www.cistoca.hr. Obvezujemo se odgovor na zahtjev s terminom odvoza otpada dostaviti u roku 20 dana od dana zaprimanja zahtjeva.
 
LOKACIJE SPREMNIKA ZA ODVOJENO SKUPLJANJE KOMUNALNOG OTPADA NA JAVNOJ POVRŠINI

Lokacije spremnika za odvojeno skupljanje komunalnog otpada na javnoj
površini možete pronaći na internet adresi www.cistoca.hr.
 
UPUTA O KOMPOSTIRANJU ZA KORISNIKE USLUGE KOJI KOMPOSTIRAJU BIOOTPAD
 
1. Usitniti organski otpad kako bi se lakše razgradio.
2. U približno jednakom omjeru pomiješati organski otpad bogat dušikom (brže se razgrađuje i osigurava vlagu) i organski otpad bogat ugljikom (sporije se razgrađuje i osigurava prozračnost).
3. Materijal staviti na hrpu (na dno je poželjno staviti sloj granja radi prozračnosti) i zaštititi je od prejakog sunca i oborina. To ćemo učiniti tankim slojem zemlje, slojem suhe trave, lišća, sijena, vrećama od jute ili kartonom. Ne pokrivati plastičnim vrećama.
4. Hrpu povremeno (bar jednom mjesečno) preokrenuti kako bi osigurali prozračivanje, jer je zrak neophodan za rast i razvoj organizama u kompostu i sprječava pojavu neugodnih mirisa.
5. Provjeriti vlažnost komposta – iz dubine hrpe uzeti šaku kompostnog materijala i lagano ga stisnuti. Ako iz šake curi tekućina, previše je vode.
Ako se u stisnutoj šaci ne osjeća vlažnost, voda nedostaje. Kada materijal u šaci ostaje zbijen u grudi, vlažnost je primjerena. Možda će u ljetnim mjesecima kompost trebati povremeno vlažiti, a zimi ga zaštititi od prevelike vlage.
6. Nakon 9-12 mjeseci, kad kompost postane rastresit, tamne boje i poprimi specifičan miris “šumske zemlje” umiješajmo ga u zemlju svog vrtnog ili kućnog bilja.
 
UPUTA O POSTUPANJU  SA MIJEŠANIM, BIORAZGRADIVIM I RECIKLABILNIM KOMUNALNIM OTPADOM
 
Korisnik usluge je dužan:
1.       koristiti javnu uslugu i predati miješani komunalni otpad i biorazgradivi komunalni otpad davatelju javne usluge na području na kojem se nalazi nekretnina korisnika usluge
2.       omogućiti davatelju javne usluge pristup spremniku na mjestu primopredaje u slučaju kad mjesto primopredaje otpada nije na javnoj površini
3.       postupati s otpadom na obračunskom mjestu korisnika usluge tako da se ne dovodi u opasnost ljudsko zdravlje, ne dovodi do rasipanja otpada oko spremnika i ne uzrokuje pojava neugode drugoj osobi zbog mirisa otpada
4.       odgovarati za postupanje s otpadom i spremnikom na obračunskom mjestu korisnika usluge sukladno Zakonu, Uredbi i Odluci
5.       zajedno s ostalim korisnicima usluge na istom obračunskom mjestu odgovarati za obveze nastale zajedničkim korištenjem spremnika sukladno Zakonu, Uredbi i Odluci
6.       predavati biorazgradivi komunalni otpad, reciklabilni komunalni otpad, problematični otpad i glomazni otpad odvojeno od miješanog komunalnog otpada
7.       predavati problematični otpad u reciklažno dvorište ili mobilno reciklažno dvorište.
 
 
Korisnik usluge dužan je komunalni otpad odlagati u standardizirane spremnike, odnosno vreće. Korisnik usluge dužan je postupati s otpadom tako da se onemogući ispadanje otpada i širenje neugodnih mirisa iz spremnika, odnosno vreća te ne prlja prostor oko spremnika. Korisnici usluge ne smiju u spremnike, odnosno vreće za komunalni otpad odlagati žeravicu, vrući pepeo, tekućinu, ulje, boje, kiseline i drugi opasni otpad te uginule životinje i životinjski izmet. Korisnik usluge dužan je spremnike, odnosno vreće za miješani komunalni otpad odložiti na za to određeno mjesto, odnosno učiniti dostupnim davatelju usluge, najkasnije do 6 sati u I. smjeni i do 21 sat u III. smjeni. Zabranjeno je onemogućivati pristup vozilu za otpad do mjesta na kojem se nalaze spremnici za otpad, odnosno vreće.
 
UPUTE, KONTAKT PODACI I NAČIN PODNOŠENJA ZAHTJEVA O PREUZIMANJU KOMUNALNOG OTPADA NA ZAHTJEV KORISNIKA USLUGE

1. Za preuzimanje miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada u slučaju iznimne veće količine otpada, korisnik usluge je dužan spomenuti otpad prikupljati u označenim vrećicama. Korisnik usluge je dužan o svom trošku osigurati vrećice i odložiti ih uz pripadajuće spremnike na svom obračunskom mjestu.
2. Davatelj usluge dužan je na zahtjev korisnika usluge osigurati bez naknade tri puta u kalendarskoj godini preuzimanje krupnog (glomaznog) otpada s odgovarajućom opremom i vozilima u najvećoj količini od 2 m³ na obračunskom mjestu korisnika usluge.
3. Davatelj usluge je dužan na zahtjev korisnika usluge osigurati preuzimanje krupnog (glomaznog) otpada i više od tri puta u kalendarskoj godini od korisnika usluge na obračunskom mjestu, pri čemu je korisnik usluge dužan platiti cijenu prijevoza tog otpada do reciklažnog dvorišta sukladno cjeniku davatelja usluge.
4. Korisnik usluge dužan je s krupnim (glomaznim) otpadom postupati na način da ga ne odlaže u spremnike za prikupljanje miješanog komunalnog otpada, unutar drvoreda, dječjih igrališta, javnih zelenih površina i parkova te na mjesta koja za to nisu predviđena, da ga ne odlaže u bačve, kante i slične posude  u kojima ima ulja, boja, kiselina i drugih opasnih tvari te drugog problematičnog otpada.
5. Za preuzimanje glomaznog otpada potrebno je popuniti e-zahtjev za odvoz glomaznog otpada koji se nalazi na službenim stranicama www.cistoca.hr, gdje se mogu pronaći i kontakt podaci za preuzimanje komunalnog otpada.
 
NAPOMENA:

Na zahtjev korisnika usluge pružaju se sljedeće usluge:
1. preuzimanje miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada u slučaju iznimne veće količine otpada
2. preuzimanje glomaznog otpada