Preskočite na glavni sadržaj

Ove subote modna revija „Slow down, go green“ na reciklažnom dvorištu Žitnjak

Ove subote modna revija „Slow down, go green“ na reciklažnom dvorištu Žitnjak
22. listopada 2021.

Reciklažno dvorište Žitnjak ove subote na jedan dan postaje pozornica za jedan nesvakidašnji događaj - modnu reviju „Slow down, go green“ hrvatskog dizajnerskog dvojca ELFS na kojoj će biti predstavljena najnovija kolekcije za jesen/zimu 2021.

Modna industrija jedan je od najvećih zagađivača na svijetu, ali pažljivim gospodarenjem, uporabom recikliranih materijala, recikliranjem i održivim pristupom modi, itekako je moguće biti odgovorno moderan. Upravo je to glavna poruka najnovije kolekcije ovog modnog brenda nazvanoj “Slow down, go green“ za čije je predstavljanje ciljano izabrano reciklažno dvorište. 

Zagrebački holding i podružnica Čistoća u svom poslovanju podržavaju inicijative i tvrtke koje su usmjerene prema ekološki osviještenim proizvodima.

Ovom suradnjom davatelja javne usluge prikupljanja otpada i modnih umjetnika potičemo naše sugrađane da razmisle o vrsti otpada kojeg generiraju u kućanstvu – tekstilu. Navedeni modni brend se svojom kolekcijom fokusira na promišljenu domaću proizvodnju i održivi pristup modi, tzv. „sporu modu“ koja stvara odjeću napravljenu od recikliranih materijala i održivu sezonama.  

Modnom manifestacijom koja se održava na reciklažnom dvorištu podsjećamo kako je tekstilni otpad korisna sirovina, potičemo odvajanje u kućanstvu, donošenje u reciklažna dvorišta i najvažnije usvajanje koraka u odgovornom postupanju s otpadom.  

Prvi korak u odgovornom postupanju s otpadom je sprječavanje nastanaka otpada, gdje se u proizvodnji i dizajnu smanjuju mogućnosti nastanka otpada kako to radi ELFS. Građani mogu spriječiti nastanak tekstilnog otpada na način da kupuju kvalitetnije tekstilne proizvode, duljeg vijeka trajanja. Kad tekstil postane otpad, tada govorimo o drugom koraku u odgovornom postupanju s otpadom, a to je ponovno korištenje u najvećoj mogućoj mjeri raznim prenamjenama te na kraju odlaganjem u za to predviđene spremnike na našim reciklažnim dvorištima. Tekstilni otpad prikupljen u reciklažnim dvorištima predaje se oporabiteljima u svrhu dobivanja  sirovina ili novih proizvoda. Najmanje poželjan korak u procesu gospodarenja otpadom je odlaganje otpada na odlagalište, jer ga se tada više ne može oporabiti.

U svrhu promocije društveno odgovornih vrijednosti i poslovanja, reciklažno dvorište Žitnjak neće raditi u subotu 23. listopada 2021.godine.


Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća