Preskočite na glavni sadržaj

Znate li kako vaš životni stil utječe na okoliš?

Znate li kako vaš životni stil utječe na okoliš?
8. lipnja 2021.

Klima je jedna od najvažnijih komponenti životnog okoliša koja utječe na cjelokupnu prirodi pa tako i na sve segmente našeg života. Na žalost, čovjek je svojim nepromišljenim i neodgovornim djelovanjem u duljem razdoblju, negativno utjecao na klimu te se posljedice klimatskih promjena osjećaju u svim dijelovima svijeta.

Polarne ledene ploče tope se, a razina mora raste. U nekim regijama sve češće dolazi do ekstremnih vremenskih uvjeta i kiša, dok se u drugima javljaju sve intenzivniji toplinski valovi i suše što izravno utječe i na zdravlje ljudi te veće troškove za društvo i gospodarstvo.

Klimatske promjene događaju se vrlo brzo te se brojne biljke i životinje teško prilagođavaju. Ako prosječne temperature ne svjetskoj razini budu i dalje nekontrolirano rasle, neke biljne i životinjske vrste bit će izložene povećanom riziku od izumiranja. I to je samo dio negativnih utjecaja klimatskih promjena, koje su izvjesne i bit će još izraženije ako ne promijenimo navike.

Ovaj gotovo dramatičan uvod ima samo jedan cilj - staviti u prvi plan pitanje:

Što svatko od nas može učiniti za prirodu i klimu?

Kalkulator osobnog okolišnog otiska, koji je predstavljen u četvrtak, 3. lipnja, na konferenciji u sklopu Zelenog tjedna EU, projekt je Europske unije kojom se želi pomoći građanima da izračunaju učinke svog životnog stila na okoliš.

Kalkulator pokriva 16 pokazatelja utjecaja na okoliš koji se odnose na emisije generirane u tlo, vodu i zrak, kao i na korištenje resursa, a oni se nakon popunjavanja svih stavki "sažimaju" u jedinstveni rezultat.

Njime se kroz pet područja, hranu, mobilnost, stanovanje, predmeta i uređaja u kućanstvu, izračunava koliko štetimo okolišu, pretjeranom konzumacijom recimo crvenog mesa, nerecikliranjem, bacanjem uređaja prije vremena, stanovanjem u neodrživim okolnostima te usmjerava svakog potrošača na to što mora promijeniti u svom načinu života da bi potaknuo održivost.

Kako je istaknuto na konferenciji, "upravo taj kalkulator ključna je stvar koja će pomoći građanima Europske unije i svijeta da shvate koliko promjenom svog životnog stila mogu pomoći prirodi i okolišu". 

Kalkulator osobnog okolišnog otiska služi kao izvrstan odgovor na pitanje što promijeniti u trenutnom životnom stilu kako bismo ga učinili održivijim.

Odvojite malo vremena i izračunajte svoj okolišni otisak i okolišni otisak svog kućanstva.

Kalkulatoru se može pristupiti OVDJE.

Izvor naslovne slike: Europska komisija


Zagrebački holding d.o.o.