Preskočite na glavni sadržaj

U akciji čišćenja Medvednice uklonjeno više od 30 tona otpada iz prirode

U akciji čišćenja Medvednice uklonjeno više od 30 tona otpada iz prirode
30. ožujka 2022.

U eko akciji čišćenja Medvednice koju je u subotu, 26. ožujka, organizirala Javna ustanova Park prirode Medvednica, 250 volontera tijekom pet sati uklonilo je iz prirode više od 30 tona glomaznog otpada.

Radi se o tradicionalnoj akciji koja je ove godine organizirana povodom Svjetskog dana šuma (21.3.) i Svjetskog dana voda (22.3). Akcije se organizira svake godine s primarnim ciljem uklanjanja i zbrinjavanja otpada i edukacije javnosti o potrebi savjesnog odnosa prema prirodi.

Međutim, prema riječima sudionika, količina otpada koju su volonteri prošlu subotu zatekli u Parku prirode Medvednica sve je iznenadila. Naime, čišćene su četiri lokacije ilegalnih odlagališta otpada: Kustošijanski makadam, Zelena magistrala, Rampa za Slap Sopot i Ponikve Donja Podgora u Donjoj Stubici.

Gotovo 25 tona otpada odbačenog u prirodu uklonjeno je sa zagrebačke strane Medvednice, najviše duž Kustošijanskog makadama gdje su volonteri duž cijele lokacije izvlačili otpad s padina na makadamsku cestu. Bilo je zaista svega – od građevinskog otpada, odbačenih guma, starog namještaja, dijelova olupina do velike količine plastičnih kanistara, metalnih kanti i ostalog otpada kojem nikako nije mjesto u prirodi.

Zagrebački holding i ove godine je podržao akciju osiguranjem odvoza glomaznog otpada kamionima Čistoće, a brojnim volonterima pridružilo se i dvadesetak radnika Zagrebačkog holdinga - iz podružnica Zrinjevac, Čistoća i Robni terminali Zagreb te kolege iz Gradske ljekarne Zagreb.

Ovako velika količina otpada odbačenog u prirodu ukazuje na potrebu širenja svijesti o važnosti očuvanja prirode te daljnje edukacije javnosti o potrebi savjesnog zbrinjavanja otpada.


Zagrebački holding d.o.o.