Preskočite na glavni sadržaj

Utrka čistača ulica na festivalu Cest is d`Best

Utrka čistača ulica na festivalu Cest is d`Best
16. kolovoza 2022.

Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća i ove godine sudjeluje na festivalu Cest is d`Best.
Tradicionalna utrka čistača ulice, jedan od zaštitnih događanja Festivala ulične umjetnosti Cest is d`Best, i održat će se u četvrtak 18. kolovoza 2022. na Trgu bana Jelačića s početkom u 12 sati.
 
Pozivamo Vas da dođete, pogledate spretnost i vještinu vožnje trokolice te zajedno s nama navijate i čestitate pobjedniku. Svojom atraktivnošću utrka svake godine privuče brojne građane i turiste.
www.cestisdbest.com
 
Grad Zagreb je jedan od rijetkih europskih gradova koji koristi trokolice za pomoć prilikom čišćenja ulica i trgova, te je zagrebački čistač ulice s trokolicom jedan od prepoznatljivih simbola glavnog grada. Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća ima 300 na mehanički pogon te od 2017. godine do danas i 40 električnih trokolica.
 
Korištenje trokolica omogućuje radnicima lakše i jednostavnije obavljanje poslova čišćenja javnih površina. Njihov proces rada izgleda ovako:
Svakog jutra, nakon što dobije radni zadatak od poslovođe u komunalnoj bazi, radnik uzima svoju trokolicu sa spremnikom za otpad volumena 120 litara, svoju metlu i lopatu te odlazi na dnevni program čišćenja gradskih ulica i trgova. Po dolasku na mjesto čišćenja radnik obavlja čišćenje prazneći košarice za otpatke na stanicama i terminalima, prikupljeni otpad istresa u spremnik na trokolicu i vozi sitni otpad do mjesta odlaganja. Nakon što je istovario otpad, trokolicom se vraća na mjesto čišćenja, i tako nekoliko puta dok ne završi radni zadatak za taj dan. Povratkom u komunalnu bazu ostavlja trokolicu i prateći alat pripremajući se za novi radni dan.
 
Sami počeci korištenja trokolice na gradskim ulicama kreću neposredno nakon drugog svjetskog rata, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća ustrojava se poseban odjel/organizacijska jedinica za čišćenje i pranje gradskih ulica.
 
Danas u Čistoći djeluje Služba održavanja javnih površina s 343 radnika, unutar koje su i vrijedni čistači ulica s trokolicama.
 
Korištenje trokolica omogućuje djelatnicima Čistoće lakše i jednostavnije obavljanje poslova čišćenja javnih površina, promovira biciklističku kulturu i smanjuje negativan utjecaj na okoliš.
 
Redovito se uključuju u edukativno-promotivne aktivnosti vezane uz biciklizam, a u sklopu Festivala “Cest is the best” od 2002. godine, tradicionalno sudjeluju na jedinstvenoj utrci u centru grada.



Tradicionalna utrka trokolica koja se održava od 2002. godine, Trg bana Josipa Jelačića