Preskočite na glavni sadržaj

Gradonačelnik Tomašević predstavio podzemne spremnike i nove značajke aplikacije „RazvrstajMojZG“

Gradonačelnik Tomašević predstavio podzemne spremnike i nove značajke aplikacije „RazvrstajMojZG“
18. srpnja 2023. - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet predstavili su danas, na Ilirskom trgu, nove podzemne spremnike za otpad te nove značajke aplikacije "RazvrstajMojZG".

"Prošle smo godine pozvali sve zainteresirane tvrtke da predstave svoje podzemne spremnike na nekoliko lokacija. Za sada je devet podzemnih spremnika na tri lokacije: u Masarykovoj ulici, na Kaptolu i na Ilirskom trgu. U sklopu ovog pilot projekta oni su u funkciji i građani ih koriste za odlaganje otpada. Cilj je da podzemni spremnici zamijene zelene otoke‘‘, rekao je gradonačelnik.

Najavio je da idući mjesec kreće ugradnja ostalih spremnika koji su dio ovog pilot projekta, a u rujnu i listopadu slijedi ugradnja i na ostalim lokacijama. Na nekim lokacijama stavljat će se tri, a na nekima i po četiri podzemna spremnika.

Kao uzor Zagrebu, ponovno je naveo Ljubljanu koja ima najveći postotak odvajanja otpada od svih europskih metropola. „U centru grada radimo podzemne spremnike zato što je to povijesna jezgra. Oni iznad zemlje ne zauzimaju puno prostora, a ispod imaju veliki kapacitet pa ih ne treba često prazniti.‘‘

Gradonačelnik je također predstavio i nove značajke aplikacije RazvrstajMojZG. Riječ je o aplikaciji koja građanima daje uvid u raspored odvoza svih vrsta otpada po adresi korisnika, pruža informacije o reciklažnim dvorištima te omogućuje jednostavan pristup drugim korisnim informacijama vezanim uz prikupljanje i odvoz otpada u Zagrebu.

‘‘Razvrstaj MojZG preporučujem svima. Koristim ovu aplikaciju dvije godine, a svaki mjesec se unaprjeđuje. Između ostalog, korisnicima šalje i „push“ notifikacije kako bi mogli na vrijeme, taj dan, iznijeti smeće koje je na rasporedu za odvoz“, rekao je.

"Dobit ćete notifikaciju tako da ne morate više barkod s računa nositi na reciklažno dvorište. To je uvedeno kako tvrtke ne bi besplatnom odlagale svoj otpad jer je navedena usluga isključivo namijenjena za građane. Barkod je već spremljen u aplikaciji. Aplikacija točno prati koji građani su stekli pravo na besplatne vrećice ako odvoze otpad u reciklažno dvorište te ih pravovremeno obavještava. „To čini cijeli proces puno lakšim i učinkovitijim", istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

www.zagreb.hr