Preskočite na glavni sadržaj
Novi podzemni spremnici u središtu grada
23. studenoga 2023. - Na Trgu Josipa Jurja Strossmayera u funkciji su novi podzemni spremnici za odlaganje otpada te je u tijeku podjela elektronskih kartica stanarima. Podzemne spremnike na ovoj lokaciji koristit će nešto više od 300 kućanstava smještenih u radijusu 200 metara od spremnika. Sva kućanstva uz elektronske kartice pomoću kojih se otvaraju podzemni spremnici dobivaju i edukativno-informativni letak sa svim potrebnim informacijama za pravilno korištenje spremnika. U tijeku je prilagodba aplikacije za aktiviranje QR koda na tim spremnicima.

U tijeku je izgradnja više podzemnih spremnika u središtu Zagreba. Uz tri lokacije, u Masarykovoj ulici, na  Ilirskom trgu i na Kaptolu, koje su izvedene u sklopu pilot projekta, sada su u funkciji i podzemni spremnici na lokacijama Jukićeva, Perkovčeva, Prilaz Gjure Deželića 38, Križanićeva te na Trgu J.J Strossmayera. Tijekom idućih tjedana u funkciju će se stavljati podzemni spremnici na lokacijama Andrije Hebranga 22, Trg Vladka Mačeka i Crnatkova 4. Pri kraju su građevinski radovi za ugradnju podzemnih spremnika na lokaciji Primorska 1.

Sustav podzemnih spremnika sastoji se od 3 ili 4 vrste podzemnih spremnika posebne namjene, zapremine 5 ili 3 prostorna metra. Služe za odlaganje miješanog komunalnog otpada u ZG vrećicama, otpadne plastike, papira i biootpada. Spremnici su većeg kapaciteta u odnosu na postojeće, primjerice spremnik od 5 prostornih metara gotovo je jednakovrijedan zapremini pet standardiziranih kontejnera od 1100 litara. Uvijek su na raspolaganju za korištenje i stanari ne moraju paziti na rasporede odvoza pojedinih frakcija otpada. Također, smanjuju pojavu neugodnih mirisa, svojim izgledom se uklapaju u urbanu arhitekturu i tako pridonose ljepšem izgledu kvarta. Stoga nam je svima važno da podzemni spremnici ostanu čisti i uredni te da se otpad ne odlaže pored spremnika.
:
Za sva pitanja i informacije osigurali smo korisničku podršku putem e-mail adrese:  podzemni.spremnici@zgh.hr.