Preskočite na glavni sadržaj

Učenici Osnovne škole Iver u posjeti reciklažnom dvorištu

Učenici Osnovne škole Iver u posjeti reciklažnom dvorištu
16. ožujka 2023. 

Reciklažno dvorište u Jelkovcu, jedno od najnovijih i vrlo lijepo uređeno, ugostilo je skupinu učenika iz Osnovne škole Iver. Učenici su članovi Zajednice aktivnih građana koju vodi profesorica Željka Vranaričić, a u toj izvannastavnoj aktivnosti bave se temama ekologije i čuvanja okoliša.

Kad smo ih upitali što to znači biti aktivan građanin odgovorili su: “To znači da se brinemo za svoj okoliš, da se aktiviramo, a ako na primjer odvajamo otpad, onda smo aktivni građani”, kažu uglas obilazeći spremnike s različitim vrstama otpada. Neki od njih su prvi put u jednom reciklažnom dvorištu pa su imali priliku vidjeti kako izgleda spremnik za pojedini otpad, kako se odlaže glomazni otpad, a kako razna otpadna ulja, što se događa s kućanskim aparatima, kako se zbrinjavaju žarulje i baterije i slično. Vidjeli su učenici gdje stoje stari bicikli, madraci, zastali su kad su ugledali stari odbačeni stolni nogomet. “Bio sam ovdje s roditeljima, donijeli smo mašinu za suđe”, rekao je jedan učenik, a jedna učenica donosila je stari parket. Saznali su ovdje da sav taj otpad ovlaštene tvrtke zbrinjavaju i dalje obrađuju prema nekom novom proizvodu ili sirovini.
 
Onda smo ih stali zasipati pitanjima – što je to miješani komunalni otpad, zašto se taj otpad ne može razvrstavati, u kakvim se vrećicama odlaže i čemu služe žute vrećice. Na pitanje misle li da sada ljudi više odvajaju, slijedio je hitar odgovor: “Da, jer se boje platiti kaznu”. Međutim, kako kažu, još se nekima ne da to raditi jer im je “lakše sve strpati u jednu vreću i ostaviti negdje”.
 
Na kraju našeg druženja, na pitanje što znači reciklirati, tko će objasniti, javio se jedan učenik koji je ispalio k’o iz topa: “Znači iskoristiti nešto što je već bilo iskorišteno u istu ili drukčiju svrhu”.
Dan u reciklažnom dvorištu za pamćenje. I za stjecanje dobrih navika radi boljeg odnosa prema okolišu.