Preskočite na glavni sadržaj

Građani su zadovoljni radom reciklažnih dvorišta, ali nešto bi ipak mijenjali

Građani su zadovoljni radom reciklažnih dvorišta, ali nešto bi ipak mijenjali
4. svibnja 2021.

Edukativno-izobrazne aktivnosti, koje se provode pod zajedničkim nazivom „Mala škola Čistoće“, nastavljaju se i ovaj tjedan. U utorak i srijedu, 4. i 5. svibnja, radionice će se održati na mobilnim reciklažnim dvorištima u gradskoj četvrti Podsused – Vrapče, gdje građane od 9 do 12 sati očekuju djelatnici Službe za gospodarenje otpadom, zaštitu okoliša, kvalitetu usluga i razvoj koji će zajedno s tehničarima reciklažnih dvorišta održati najavljene edukacije.

U sklopu ove akcije, koja je započela 16. travnja ove godine, građanima je ponuđen i anketni upitnik putem kojeg smo nastojali saznati u kojoj mjeri su zadovoljni radom reciklažnih dvorišta, ali i što bi željeli poboljšati, odnosno što im smeta u radu reciklažnih dvorišta.

Iz podataka prikupljenih iz anketnog upitnika, koji je do sada ispunilo stotinjak naših sugrađana, može se zaključiti da je rad reciklažnih dvorišta dobro organiziran, te da je osoblje uslužno i ljubazno. Anketirani korisnici naveli su i da reciklažna dvorišta u prosjeku koriste dva puta godišnje te da najčešće odlažu plastiku, drvo, metal, EE otpad i sl.

Anketa je također pokazala da su korisnici upoznati s obvezom Evidencije o preuzetom komunalnom otpadu prilikom odlaganja na reciklažnom dvorištu. Međutim prevladava mišljenje da je istu potrebno pojednostaviti. Radi se o obvezi koja je uvedena tijekom prošle godine, a sukladno Uredbi o gospodarenju otpadom i Pravilniku o načinu rada reciklažnog dvorišta. 

Podsjećamo da je podružnica Čistoća početkom ožujka ove godine uvela 1D crtične kodove (barkod) na računima za usluge Zagrebačkog holdinga, a sve kako bi korisnicima omogućili jednostavnije korištenje naših reciklažnih i mobilnih reciklažnih dvorišta.

Ovaj tjedan na rasporedu edukacije u četiri reciklažna dvorišta

Mala škola Čistoće na reciklažnim dvorištima pokrenuta je, među ostalim, i kako bi se građane dodatno informiralo o obveznoj Evidenciji o preuzetom komunalnom otpadu. Dodatno, svi zainteresirani građani mogu se kroz razgovor, uz brojne edukativne materijale, upoznati s mnogim temama vezanima uz otpad i steći veće znanje o gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša.

Uz MRD Podsused - Vrapče, ovaj tjedan su na rasporedu edukacije na reciklažnim dvorištima na Trešnjevci. 

Raspored održavanja svih edukacija možete pronaći na sljedećoj poveznici: Mala škola Čistoće

Vezane informacije:
Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća