Preskočite na glavni sadržaj

Ograničenja EU-a za određene plastične proizvode za jednokratnu uporabu

Ograničenja EU-a za određene plastične proizvode za jednokratnu uporabu
10. rujna 2021.

U skladu s Direktivom (EU) 2019/904 o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš, od 3. srpnja 2021. ne smiju se stavljati na tržišta država članica EU-a jednokratni plastični tanjuri, pribor za jelo, slamke, štapići za balone i vateni štapići. Ista mjera, povrh toga, odnosi se i na šalice, spremnike za hranu i piće izrađene od ekspandiranog polistirena te na sve proizvode izrađene od oksorazgradive plastike.
 
Proizvodi za jednokratnu upotrebu koji su još uvijek na skladištu i dalje se mogu prodati do isteka zaliha.
 
Plastični proizvodi za jednokratnu uporabu u cijelosti su ili djelomično izrađeni od plastike, a obično su namijenjeni samo za jednu ili kratku uporabu te se potom bacaju. Prema novim pravilima zabranjeni su određeni jednokratni plastični proizvodi za koje postoje alternative. Uvode se i konkretne mjere za smanjenje upotrebe određenih proizvoda.
 

Zašto se EU pokušava riješiti plastičnog otpada?

Više od 80 % morskog smeća čini plastika. Plastika se nakuplja u morima, oceanima i na plažama EU-u i širom svijeta. Ostaci plastike nalaze se u morskim vrstama – primjerice, u morskim kornjačama, tuljanima, kitovima i pticama, ali i u ribama i školjkama, a samim time i u ljudskom prehrambenom lancu.

Iako je plastika praktičan, koristan i vrijedan materijal, njezina se upotreba, ponovna upotreba i recikliranje moraju poboljšati. Gospodarski utjecaj plastičnih proizvoda koji postaju smeće ne obuhvaća samo gospodarsku vrijednost materijala, već i trošak čišćenja te gubitka u turizmu, ribarstvu i brodarstvu.
 

Ograničenja u Republici Hrvatskoj

U skladu s novim Zakonom o gospodarenju otpadom (NN 84/2021), 1. siječnja 2020. godine u Hrvatskoj stupa na snagu zabrana stavljanja na tržište pojedinih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu i proizvoda koji su načinjeni od oksorazgradive plastike.
 
Zabranjuje se stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje, osim vrlo laganih plastična vrećica za nošenje (stupa na snagu 1.1.2022.).
 
Plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu koji imaju ograničenje u vezi sa stavljanjem na tržište: štapići za uši, pribor za jelo (vilice, noževi, žlice, štapići za jelo), tanjuri, slamke, štapići za miješanje napitaka, štapići namijenjeni pričvršćivanju na balone i njihovu pridržavanju, spremnici za hranu i napitke koji su izrađeni od ekspandiranog polistirena.
 
Te i ostale mjere propisane ovim Zakonom, imaju za cilj sprječavanje i smanjenje utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš, posebno vodeni okoliš, te na zdravlje ljudi, a primarno će utjecati na smanjenje količine plastičnog otpada kojeg proizvodimo.


Materijali: Publikacije, animacije, videozapisi i dr.

Izvor: Europska komisija, Zakon o gospodarenju otpadom (NN 84/2021)