Preskočite na glavni sadržaj

Stotisućiti korisnik reciklažnih dvorišta u gradu Zagrebu

Stotisućiti korisnik reciklažnih dvorišta u gradu Zagrebu
21. srpnja 2021.

Na reciklažnom dvorištu Trnje u utorak, 20. srpnja u jutarnjim satima, evidentirali smo stotisućitog korisnika naših reciklažnih dvorišta putem sustava evidencije o preuzetom otpadu,   uvedenom u zadnjem kvartalu prošle godine. Riječ je o bračnom paru Zdunić, Biserki i Miri, kojima smo tim povodom uručili prigodan poklon zajedno s našim simbolom - metlom.

U kratkom razgovoru s bračnim parom Zdunić saznali smo da uobičajeno koriste ovo reciklažno dvorište na koje donose otpad koji se ne može odvojeno odložiti u za to predviđene spremnike, a nije mu mjesto niti u kantama za miješani komunalni otpad.

Do reciklažnog dvorišta dolaze na biciklima te uz predočenje uplatnice Zagrebačkog holdinga bez poteškoća predaju doneseni otpad na daljnje zbrinjavanje. Nejasno im je ponašanje nekih sugrađana koji, umjesto da koriste reciklažna dvorišta, otpad odlažu u prirodi ili na javnim površinama i tako pokazuju nebrigu za okoliš i urednost našeg grada.

Ovim putem još jedanput zahvaljujemo bračnom paru Zdunić na predanosti u odvajanju otpada i brizi za okoliš.
 
Sudeći po odloženim količinama otpada, građani ipak sve više koriste reciklažna dvorišta. Od 2015. godine pa do kraja prošle godine, količine otpada zaprimljenog na reciklažnim dvorištima podružnice Čistoća porasle su za 26,7 tisuća tona ili 4 puta. 



Podsjećamo, sukladno Uredbi o gospodarenju otpadom i Pravilniku o načinu rada reciklažnog dvorišta, na reciklažna dvorišta je tijekom prošle godine uvedena Evidencija o preuzetom komunalnom otpadu. Kod ulaska u reciklažno dvorište potrebno je predočiti osobnu iskaznicu te sistemski broj obveznika i objekta (s jedinstvene uplatnice), a dovezeni otpad važe se po frakcijama.

Korisnici mogu jednostavnije i ugodnije koristiti naša reciklažna dvorišta pomoću 1D crtičnih kodova (barkodova) koji se nalaze na računima za usluge Zagrebačkog holdinga.

Vezane vijesti:
Nadogradnja usluge reciklažnih i mobilnih reciklažnih dvorišta
Pilot projekt uvođenja novog sustava evidencije o preuzetom otpadu u reciklažnim dvorištima

Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća