Preskočite na glavni sadržaj

"Zagreb kakav je negdar bil" u Noći muzeja 2016.

26.siječnja 2016. - Zagrebački holding ove godine bilježi deset godina postojanja. Tim povodom će se u sklopu manifestacije Noć muzeja, u petak, 29. siječnja, od 18 do 1 sat na Zagrebačkom velesajmu u paviljonima 7 i 7A, našim sugrađanima i ostaloj javnosti po prvi puta na jednome mjestu predstaviti povijest svih naših djelatnosti te neka od dosadašnjih postignuća.
 
Program koji su za posjetitelje s mnogo ljubavi i truda pripremili zaposlenici Zagrebačkog holdinga, bit će spoj starog i novog Zagreba, koji ćemo nastojati prikazati kroz edukativni ali i zabavni sadržaj.
 
Na nešto više od 2.500 četvornih metara prostora, izložbom starih fotografija i plakata, te brojnim eksponatima nastojat ćemo dočarati Zagreb kakav je nekad bio.
 
Čistoća se predstavlja izložbom Čistoća grada – nekada i sada!
 
" Neka se ni jedan čovjek ne usudi ni na koji način baciti ili ukopavati na gradskim ulicama smeće, pučki zvano smeti, koje je pomeo u kući ili vodu od pranja suđa, ili drugu nečistoću, osobito pepeo, pučki zvan perilo ili poplati. Neka se ne usude činiti ni na koji način. A oni koji to učine, neka prvi put plate globu od šezdeset denara, drugi put tri pense (120 denara), a treći put neka pretrpe veću kaznu." Odredba je to iz najstarijeg i do danas sačuvanog gradskog propisa (Statuta) vezanog za brigu o urednosti i čistoći gradskih ulica koji potječe iz 1425. godine, a objavilo ga je Poglavarstvo zagrebačkog Gradeca. Korijeni gradskog poduzeća zaduženog za skupljanje smeća i čišćenje grada, datiraju od 1923. godine, kada odvoz gradskog smeća prelazi pod upravu Gradske ekonomije. Ista je s radom otpočela 1915. godine, a 1919. godine prerasla je u samostalno gradsko poljoprivredno poduzeće smješteno na gradskom posjedu na "Kajzerici". Brigu o komunalnoj higijeni Zagreba vodila je do 1947. godine Gradska uprava, a 1947. godine formirano je komunalno poduzeće ¨ČISTOĆA¨ - ZAGREB. Zatim poduzeće prelazi u ustanovu, a tijekom 1953. godine ima status ustanove sa samostalnim financiranjem. Na izložbenom prostoru uz izložbu starih fotografija, izbliza ćete moći razgledati veće eksponate: veliku čistilicu TAM 130, malu čistilicu Coccinela i trokolicu, a čistač u starinskoj uniformi učit će vas kako se izrađuju metle.
 
Do naše izložbe vozit će izvanredna autobusna linija Trg Mažuranića – Muzej suvremene umjetnosti – Zagrebački velesajam, koja će kretati s Mažuranca svaki puni sat, počevši od 18 pa do 24 sata. Autobusi će sa Zagrebačkog velesajma kretati u razmaku od sat vremena s prvim polaskom u 18:30 sati te zadnjim polaskom u 0:30 sati.
 
Također je za posjetitelje osigurano besplatno parkiranje od 17 sati na parkiralištu Avenija Dubrovnik 15 (južna strana Zagrebačkog velesajma).
Pozivamo sve, a osobito se nadamo i veselimo djeci, da nas posjete u Noći muzeja na Zagrebačkom velesajmu u paviljonima 7 i 7A. od 18 do 1 sat iza ponoći.
 
 
Ulaz je slobodan!
 
Veselimo se Vašem dolasku!
 
Više možete pročitati OVDJE.