Preskočite na glavni sadržaj

Otvoreno mobilno reciklažno dvorište u Gradskoj četvrti Gornji Grad - Medveščak

Otvoreno mobilno reciklažno dvorište u Gradskoj četvrti Gornji Grad - Medveščak
1. lipnja 2016. - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, članica Uprave Zagrebačkog holdinga Daniela Franić i voditeljica podružnice Čistoća Marina Lovrečki sa suradnicima su u srijedu 1. lipnja obilježili početak rada mobilnog reciklažnog dvorišta u gradskoj četvrti Gornji grad - Medveščak, na lokaciji raskrižje ulica Horvatovac i Ružičnjak.

Nakon Brezovice i Trnja, ovo je treće mobilno reciklažno dvorište u Zagrebu u kojem građani, bez naknade, mogu predati manje količine otpada, rekla je članica Uprave Zagrebačkog holdinga Daniela Franić, dok je voditeljica podružnice Čistoća Marina Lovrečki naglasila da su građani prepoznali mobilna reciklažna dvorišta i koriste ih. Mogu odložiti više od 30 različitih vrsta otpada te glomazni otpad iz domaćinstava. Smisao je mobilnih reciklažnih dvorišta da budu dostupna svim građanima, objasnila je Lovrečki dodavši da je u pripremi određivanje lokacije za još dva mobilna reciklažna dvorišta – u gradskim četvrtima Podsljeme i Trešnjevka Jug.

Osvrnuvši se na situaciju u GČ Črnomerec, gdje su stanovnici izrazili nezadovoljstvo lokacijom mobilnog reciklažnog dvorišta, gradonačelnik Bandić uputio je apel sugrađanima pozvavši ih da postignu dogovor sa Vijećem gradske četvrti, istaknuvši kako je postavljanje dvorišta u interesu samih građana. Mogu najaviti da ćemo s 1. kolovozom započeti s novim načinom odvoza otpada, o čemu ćemo više reći na konferenciji za novinare koja će se uskoro održati u prostorima Čistoće, dodao je gradonačelnik objasnivši da će se od tog datuma otpad odvoziti dva puta tjedno, umjesto dosadašnjih tri. Time će se, rekao je, smanjiti računi građana za 30%, a napravit će se uštede i u samome poslovanju podružnice Čistoća.

Radno vrijeme ovog mobilnog reciklažnog dvorišta bit će prilagođeno potrebama stanovnika, kako bi otpad mogli razdvojiti ujutro prije posla, ili navečer kad se vrate kući, zaključio je zagrebački gradonačelnik, pa je tako dao preporuku da ljetno radno vrijeme bude od 5 do 22 sata, a zimsko od 6,30 do 20 sati. 


Više...
Mobilna reciklažna dvorišta su prenosive jedinice, kontejnerskog tipa s mogućnošću otvaranja stranica, u kojima je prostor opremljen opremom za prihvat i skladištenje raznih vrsta predsortiranog otpada. Imaju solarne module koji osiguravaju opskrbu električnom energijom, osobno računalo i vagu unutar kontejnera. Opremljena su sa sanitarnim čvorom, umivaonikom,  aparatom za gašenje požara te ormarićem za prvu pomoć.


Građani mogu, bez naknade, predati otpad manjih količina na mobilnom reciklažnom dvorištu, i to čak do 30 različitih vrsta otpada (uključujući i neke vrste opasnog otpada), kao na primjer: 

• otpadni papir i karton,
• metal i metalnu ambalažu,
• staklo i staklenu ambalažu,
• ambalažu od plastike i drugu otpadnu plastiku,
• odjeću i druge tekstilne predmete,
• krupni otpad,
• jestiva ulja i masti,
• boje, ljepila, smole,
• deterdžente,
• lijekove,
• baterije i akumulatore,
• fluorescentne cijevi,
• električnu i elektroničku opremu...


U mobilnim reciklažnim dvorištima otpad koji su građani odvojili u kućanstvu se privremeno skladišti, u njima se ne obavlja obrada sakupljenog otpada pa aktivnosti postupanja s otpadom ne završavaju u mobilnom reciklažnom dvorištu, već podrazumijevaju češća pražnjenja i odvoz razvrstanih vrsta otpada kojeg u konačnici ovlaštene tvrtke oporabljuju.


O radu mobilnih reciklažnih dvorišta građani se mogu informirati na brojevima telefona 01/6146 447 i 072 500 400.

Broj telefona mobilnog reciklažnog dvorišta MRD Gornji grad - Medveščak (raskrižje ulica Horvatovac i Ružičnjak) – 099 3118 444.